EDITORIAL: THOMAS IBURG, 36, ILLUSTRATOR & GRAFISK DESIGNER. “ET MÅLTID OM DAGEN”, HUS FORBI.


Mød illustratoren, der hvert år leverer motiv til Hus Forbi-projektet ”Et Måltid Om Dagen”, der søger at skabe stærke madfælleskaber for hjemløse. Et projekt Minimum støtter op om med en støtte t-shirt, hvor hele overskuddet går direkte til Hus Forbi og et gratis måltid om dagen for hjemløse. Thomas Iburg, 36, fra Aalborg sætter ord på tilblivelsen, processen og budskabet bag rygprintet på t-shirten.


Hvordan opstod idéen til det visuelle på plakaten og nu t-shirten?
Jeg havde i et stykke tid gået og kogt fond på en idé om at blande stilarter og hvilken visuel fortælling man kan opnå med det. Det kommer nok af, at jeg lidt atypisk for en illustrator ikke har sat mig tungt på en illustrativ retning eller stil, hvilket ellers er typisk for, hvis man vil gøre karriere som illustrator. Klip til at Uffe Truelsen, ildsjælen og initiativtageren bag Hus Forbi-projektet ”Et Måltid Om Dagen”, briefer mig på at plakaten skal have en æstetisk værdi, der gør at man vil have den hængende og måske endda samle på dem år for år. Derudover skulle der være et visuelt budskab, der kommunikerede noget om socialt udsatte og hjemløse.


Der blev pitchet fire idéer, og deriblandt havde jeg lagt idéen ind med den forhutlede person, der var inde i det renskurede ikon af en person. Bare som en hurtig skitse. Uffe pegede den ud lige med det samme og vi sparkede de tre andre idéer til hjørne.

Den kreative proces?
Jeg arbejder ofte i en kombination af digital og analog, men den her motiv tiggede om at blive malet analog. Jeg malede i akryl på A4, og var så meget oppe at køre over resultatet, at jeg malede den i fuld plakatstørrelse med alt det bøvl der hører med i forhold til affotografering og efterredigering. Det var det værd, og jeg er supertilfreds med resultatet. Jeg synes den ser både godt ud og indkapsler formålet med et ”Et Måltid Om Dagen”.

Hvad var vigtigt for dig at illustrationen skulle kommunikere?
Jeg ville gerne skubbe til en fortælling om, at hjemløse og socialt udsatte er en del af os alle sammen, og at det ikke er umuligt at vi selv, eller en vi holder af, lander et sted, hvor den almindelige hverdag ikke giver mening længere. Altså en reminder om, at vi skal behandle vores hjemløse med respekt og værdighed, og at vi alle kan ende på kanten af samfundet.

T-shirten lanceres og sælges i samarbejde med Hus Forbi eksklusivt på minimum.dk fra d. 29. marts 2023.

SHOP THE LOOKS