EDITORIAL: Møbeldesigner, Anders Engholm


Mød Anders Engholm. Klejnsmed. Møbeldesigner. Bådentusiast. Og vinder af den danske design tv-konkurrence "Danmarks Next Classic". Han vandt med sin fortolkning af en stol specielt designet til Aveny-T teatret i København – nu produceret og solgt af Montana. Vi mødte ham ved sin husbåd for at snakke om alt fra inspiration, bæredygtigt design til hvordan man lever et mere befriende liv med mindre.

Minimum: Hvor finder du inspiration?

Jeg bliver inspireret af at løse problemer eller udfordringer, der endnu ikke er fundet så mange svar på. Hvordan kan en ny stol eksempelvis give mening, når der i forvejen findes tusindvis af andre? Her trækker jeg på eget liv og erfaringer. Hvorfor kunne jeg eksempelvis ikke sidde stille på en stol som lille? Eller hvorfor kan man sidde dårligt på en stol? Selve udfordringen i at tage fat i det gængse inspirerer mig meget til at arbejde med tingene på ny. Processen med at forbedre og forfine inspirerer mig til valg af materiale, overflader og taktiliteten. På den måde har jeg fokus på at bringe funktion, levedygtighed og design i samspil med hinanden.

Minimum: Hvad er din definition af et bæredygtigt design?

Det kan siges meget kort. Et bæredygtigt design er ligesom et godt, langt forhold. Det er designs, man bliver ved med at holde af, selv efter forelskelsen har lagt sig. Derudover er det kvalitet over kvantitet. Funktion i samspil med æstetik. Og valg taget med både hjerne og hjerte. Definitionen kan også findes i materialevalget, men jeg hælder til den bløde vinkel; at et bæredygtigt design er lig med et godt, langt forhold.

Minimum: Hvordan integrerer du bæredygtighed i dine designs?

Stolen jeg vandt med i Danmarks Næste Klassiker er et godt eksempel på, hvordan jeg integrerer bæredygtighed i mine designs. Den er født til cirkularitet. Sædet og ryglænet er lavet af affaldsplastik, kværnet til små granulater, der til hver en tid kan sendes tilbage til kværnen igen. Derudover er den fremstillet med synlige skruer, der skaber et ærligt design, og gør det let for ejeren at holde den ved lige i stedet for at kassere den. Hvis der eksempelvis skulle ske noget med rygstykket, kan alle på en simpel måde evne at skifte det ud med et nyt. Et ærligt design, der ikke er til last for ejeren, er lige så meget bæredygtighed for mig som valget af materialet.

Minimum: Hvad ville efter din mening fremskynde bæredygtig forandring i designbranchen?

Det er et interessant spørgsmål. Jeg tror på, at branchen er 100% klar på en bæredygtig omstilling, men så længe vi bliver ved med at købe billige og hurtigproducerede løsninger, bremser vi potentialet for den udvikling, der er i gang. Derfor tror jeg, at vi alle kan have godt af at genoverveje vores køb og endda revurdere den måde vi indretter os på i vores hjem.

Minimum: Dine råd til at indrette sig mere bæredygtigt?

(1) Køb med hjertet. I stedet for at ty til de midlertidige løsninger, så vent på ”den store kærlighed”, der bliver ved med at skabe glæde. Både i forelskelsen og ægteskabet.

(2) Giv nyt liv. Ompolstre din sofa. Mal din kommode. Slib dit spisebord. Forlæng levetiden ved at forny det du allerede har. Man bliver ofte overrasket over, hvilken effekt ændringen har.

(3) Indret med få, men fyldige ting. Invester i det essentielle og sørg for at det har en vis karakter. Enten i form af personlig betydning eller fysisk i sin størrelse. Det skaber identitet og glæde i rummet.

Minimum: Du bor på en båd med din familie på tre. Hvad var overvejelserne bag det valg?

Vores første overvejelse gik på friheden vi ville få ved at kunne slippe fortøjningerne og sejle ud. At tage vores livsstil helt ind i vores hjem og blive en del af den en-til-en. Derefter gik der ikke andet end en måned før vi fandt ud af, hvor befriende det også var at være nødsaget til at skille os af med en masse ting. Det har tvunget os til at sætte tingene i perspektiv og værne om det vi har. Og så er reglen, at hvis vi inviterer noget nyt ind, så er der også noget, der skal flytte ud. Det er en sindssygt stor lettelse at bo med færre ting. Det giver så god mening.